Zmiana diety z zimowej na wiosenną bywa czasami dość kłopotliwa. W czasie sezonu wiosenno-letniego potrzeby żywieniowe koni są inne niż zimą czy późną jesienią. Wiele stajni w ciepłych miesiącach rozpoczyna sezon pastwiskowy który wiąże się z wypuszczaniem na pastwiska bądź karmieniem tzw. zielonką czyli świeżo skoszoną trawą. Zarówno w jednym jak i drugim przypadku, wprowadzanie trawy do diety konia powinno być stopniowe i powolne. Należy pamiętać że młoda trawa bogata jest w białko, które podane w dużej ilości w krótkim odstępie czasu może spowodować biegunkę, kolkę a nawet ochwat. Proces wdrażania zielonki do końskiego menu powinien trwać co najmniej dwa tygodnie. Przed wypuszczeniem konia na pastwisko należy skarmić go wcześniej sianem. Pierwsze pasienie powinno trwać maksymalnie 5-10minut, a kolejne powinny być zwiększane o ok. 5minut.
Należy również pamiętać aby w okresie wdrażania uważanie obserwować konia, a w razie potrzeby wezwać lek. weterynarii.