Prawidłowe żywienie koni często rodzi pytania i wątpliwości. Każdy kto posiada konia zawsze szuka najlepszych rozwiązań bo przecież właściwe żywienie jest kluczem do jego prawidłowego rozwoju . Pasze objętościowe stanowią spory udział procentowy w diecie każdego konia, może właśnie dlatego tak ważne jest zadbanie o to by ich jakość była jak najlepsza. Tradycyjną paszą objętościową w naszym kraju jest siano. Jakie powinno być więc dobrej jakości siano?
Siano to nic innego jak zielonka wykoszona przed okresem kwitnienia lub w jego trakcie, wysuszona w naturalny sposób. Jakość siana zależy w dużym stopniu od sposobu i warunków w jakich zostało zebrane. Najlepszej jakości siano to takie które wytworzone było w okresie długotrwałej pogody. Cechy dobrego siana : świeży wygląd, przyjemny aromatyczny zapach, sprężystość, elastyczny nie słomiany wygląd łodyg, roślin motylkowych i ziół. Dobrej jakości siano zawiera sporą ilość białka, soli mineralnych oraz witamin, stanowi główne źródło mikro i makro elementów.
Siano gorszej jakości to takie które było zbierane lub przetrzymywane w wilgotnych warunkach którym sprzyja rozwój pleśni bądź tez zbierane było z ziemią lub innymi zanieczyszczeniami. Cechy złej jakości siana: kolor często szary lub brunatny (nawet brązowe), bez zapachu bądź pachnie stęchlizną, zgnilizną, lub pleśnią, zawiera dużo słomiastych łodyg, przestarzałych traw lub zbyt dużą ilość chwastów, może zawierać zanieczyszczenia niebezpieczne dla konia takie jak piasek, pył, kamienie lub śmieci. Siano takie nie zawiera żadnych wartości odżywczych a wręcz może być przyczyną kolki, poronień u klaczy oraz systematycznie przyczyniać się do rozwoju dychawicy.