Konie podobnie jak ludzie do prawidłowego i zdrowego funkcjonowania organizmu potrzebują witamin, niezbędnych substancji biorących udział w wielu procesach. Wiele pokarmów takich jak siano, trawa, słoma, plewy, owies czy owoce zawierają w sobie witaminy. Nie da się jednoznacznie ocenić czy wszystkie elementy diety konia dostarczają mu wystarczającą ilość witamin. Obecnie wiele firm produkujących pasze, sprzedaje gotowe suplementy. O czym więc warto wiedzieć kupując witaminy.
Witamina A – nazywana witaminą wzrostu lub przeciw-infekcyjną. Jej niedobór powoduje rogowacenie naskórka i błon śluzowych wskutek niewydzielana śluzu. Niedobór zmniejsza odporność skóry na infekcje, przyczynia się do kruchości i skłonności do pękania kopyt. Naturalnie występuje w marchwi, suszu z traw, koniczynie, lucernie.
Witamina D (kalcyferol) – tzw. witamina przeciwkrzywicza. Odgrywa istotną rolę w przemianie materii a szczególnie w resorpcji i wbudowywaniu w szkielet wapnia i fosforu. Jej brak powoduje łamliwość kości u starszych koni, sztywność chodów, opuchliznę stawów, u źrebiąt : wykrzywienie kończyn i rozdęcie stawów. Zapotrzebowanie może być pokrywane witaminami zawartymi w paszy lub prowitaminami które są nagromadzone w skórze pod wpływem promieni słonecznych.
Witamina E (tokoferol) – Witamina ta ma szczególne znaczenie przy utrzymaniu prawidłowego stanu mięśni zapobiegającemu ich zwyrodnieniu, oraz chroni wątrobę. Niezbędna również do utrzymywania prawidłowej funkcji jąder u ogierów oraz zapobiega resorpcji płodu u klaczy. Latem wystarczającym źródłem witaminy E są zielonki.
Witamina K - witamina niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi.
Witaminy z grupy B – Ich niedobór może być przyczyną : zahamowani wzrostu, ślepoty, spastycznego porażenia mięśni zginaczy, pobudliwości nerwowej, zapaleń skóry, czy niedokrwistości. Witaminy te są niezbędne do funkcjonowania całego organizmu.
Witamina C- Zwiększa odporność na choroby, zapobiega chorobom zakaźnym oraz zmęczeniu. Przyczynia się również do lepszego dopływu tlenu do mięśni i opóźnia w ten sposób występowanie zmęczenia i znużenia. Duża jej ilość zawarta jest w zielonych roślinach, ziemiakach, oraz kiełkujących nasionach.