Czy wiesz że...

Żywienie

05.10.2012,

Cudowne właściwości siemienia lnianego

  Kategoria: Żywienie
źródło: alejka.pl

Czy siemię lniane to dobra pasza, i dlaczego należy poddawać je obróbce termicznej przed podaniem czyli kilka podstawowych informacji.

Siemię lniane zalicza się do rodzaju pasz które z pewnością można polecić każdemu kto dba o wygląd i zdrowie swojego konia. Siemię zawiera przeciętnie w swym kładzie : 7,1% wody, 24% białka ogólnego, 36,5% tłuszczu, oraz 5,5% włókna.

Białka wchodzące w skład siemienia są bardzo wysokowartościowe, a tłuszcze są nie tylko smaczne ale bardzo dobrze strawne. Siemię nadaje się do spożycia po wcześniejszej obróbce termicznej najczęściej się je gotuje ale można również zalać przegotowaną wrzącą wodą i pozostawić na pół godziny do wydzielenia się śluzu.

 

Zawarte w śluzie węglowodany mają właściwości dietetyczne m.in. łagodzą stany zapalne przewodu pokarmowego oraz świetnie wpływają na regulację procesów trawiennych. Warto wspomnieć również o innych ważnych składnikach które zawiera w swoim składzie siemię są to m.in. : sól magnezu i potasu oraz kwas fosforowy. Siemię jest również źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza tych z grupy omega 3, które dzięki obecności witaminy E, są chronione przed utlenianiem.

Siemię idealna sprawdza się szczególnie w przypadku koni osłabionych, chorych w okresie rekonwalescencji jak również koni mających problemy z układem trawiennym.

 

Najlepiej podawać w okresie jesienno-zimowym lub gdy wystąpi taka potrzeba, raz lub dwa razy w tygodniu w postaci meszu.

 

Regularne spożywanie siemienia przez konie, poprawia wygląd ich włosia, skóry jak również kopyt.

 

Siemię najlepiej kupować w postaci zmielonej, ponieważ ziarna zawierają substancje cyjanogenne  czyli takie które mogą zamienić się w cyjanowodór potocznie zwany kwasem pruskim ( HCN )  jednak poddany obróbce termicznej jest całkowicie bezpieczny.

Szukaj w serwisie

Znajdź nas na Facebooku

© 2012 Horse24.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.