Rośliny okopowe należą do pasz soczystych, zalicza się do nich m.in. : marchew i buraki. Najczęściej sezon skarmiania roślinami okopowymi przypada na październik/listopad i powinien trwać do rozpoczęcia nowego sezonu pastwiskowego czyli przełomu kwietnia i maja. Marchew i buraki podobnie jak trawa i zielonka zawierają 70-90% wody i charakteryzują się dużym udziałem związków bezazotowo-wyciągowych.
Przed zadaniem koniowi roślin okopowym ważne jest to by wcześniej je odpowiednio przygotować. Na początek należy oczyścić rośliny z piasku i ziemi ponieważ jego dostanie się do przewodu pokarmowego konia może wywołać jego podrażnienie a gromadząc się i zalegając w jelicie ślepym spowodować ciężkie zaburzenia morzyskowe. W kolejnym etapie przygotowań należy odciąć nadgniłe lub pleśniejące kawałki, a tak przygotowane rośliny włożyć na ok godzinę do wody by stały się bardziej soczyste. Należy również pamiętać aby wystrzegać się zadawania zamarzniętych roślin okopowych.
Marchew jest najczęściej stosowaną w żywieniu koni rośliną okopową, zawiera przeciętnie 88% wody, 0,5% białka ogólnego i 0,1% tłuszczu, i chodź na pierwszy rzut oka jej wartość pokarmowa może wydać się nie wielka to jest ona cennym źródłem witamin A i C. Dzięki zawartości cukru jest przez konie chętnie zjadana. Dzienna dawka przypadająca na dorosłego konia nie powinna przekraczać 3-7kg, gdyż nadmiar może być przyczyną ogólnego osłabienia, kolki a nawet porażenia zadu. Poleca jest szczególnie klaczom w ciąży, klaczom karmiącym, odsadkom i koniom starszym. Marchew należy podawać w całości.
Buraki były niegdyś bardzo popularne w gospodarstwach wiejskich dziś stosuje się je w żywieniu koni bardzo rzadko lub na niewielką skalę. Wyróżniamy trzy odmiany buraków: cukrowe, pastewne i półcukrowe. Największe znaczenie w żywieniu mają te ostatnie gdyż zawierają mniej wody niż pastewne ale więcej białka ogólnego ( średnio 1,4%) i cukru, dlatego stanowią świetne źródło energii. Jeżeli zdecydujemy się na karmienie konia burakami należy pamiętać aby były do końskiego menu wprowadzane stopniowo. Dzienna dawka nie powinna przekraczać 5-10kg. Zaleca się również aby przy skarmianiu zwiększyć nieco ruch ponieważ nadmiar może być przyczyną mięśniochwatu i rozwolnienia. Buraki należy podawać w całości, i nie powinny być zadawane jako pierwsze.
Do roślin okopowych zalicza się również ziemniaki ale o nich napiszemy w osobnym artykule.